Wody mineralne – rodzaje

Wody mineralne – rodzaje

Wody mineralne  przeznaczone do sprzedaży pochodzą z ujęć podziemnych i posiadają swą pierwotną czystość. Naturalne wody mineralne nasycone są w sposób naturalny składnikami mineralnymi, które wypłukiwane są z różnych warstw geologicznych. W zależności od stopnia nasycenia w składniki mineralne, dzielą się na następujące grupy:

– wody mineralne wysokozmineralizowane – o mineralizacji powyżej 1500 mg/l, w wodach butelkowanych zazwyczaj do 4000 mg/l. Są to tzw. wody twarde, zawierające znaczne ilości składników mineralnych, które niwelują ich niedobory w organizmie. Składniki mineralne pełnią bardzo ważne funkcję w procesach metabolicznych, a ich niedobory powodują różne choroby i schorzenia. Niwelowanie tych niedoborów poprzez picie wód mineralnych jest jedną z najlepszych form dostarczania ich organizmowi człowieka. Dzięki temu naturalne wody wysokozmineralizowane pełnią ważną funkcję profilaktyczno-zdrowotną.
– wody mineralne średniozmineralizowane – o mineralizacji od 500 do 1500 mg/l. Są to wody o umiarkowanej ilości i składników mineralnych, ich pozytywną cechą jest to, że nie naruszają równowagi elektrolitycznej w organizmie, dlatego można je pić w dowolnej ilości w celu gaszenia pragnienia. Posiadając jednak niewielką ilość soli mineralnych, są smaczniejsze od wód o niskiej mineralizacji.
– wody mineralne niskozmineralizowane – o mineralizacji poniżej 500 mg na litr. Mogą one być kwalifikowane jako „naturalne wody mineralne – niskozmineralizowane” lub jak dotychczas „wody źródlane”. Posiadają one niewielkie ilości składników mineralnych. Wody takie odpowiednie są m.in. do przyrządzania posiłków i napojów dla niemowląt, oraz podawania b. małym dzieciom. Są alternatywą dla nie zawsze dobrych wód wodociągowych i powinno się ich używać przede wszystkim do użytku domowego – gotowania potraw, parzenia kawy, herbaty i ziół, rozcieńczania koncentratów soków i syropów. Mają tę pozytywną właściwość, że bardzo dobrze rozpuszczają produkty, z których przygotowuje się posiłki, wydobywając z nich potrzebne do celów odżywczych składniki pokarmowe. Takie wody można też pić w niewielkich ilościach w celu ugaszenia pragnienia, ale picie ich w większej ilości nie jest korzystne dla zdrowia, ponieważ rozrzedzają elektrolity znajdujące się w organizmie i mogą naruszyć jego równowagę wodno-elektrolitową.
– wody źródlane – przeznaczone do sprzedaży pochodzą z naturalnych samowypływów lub  ujęć podziemnych i  posiadają swą pierwotną czystość.
–  wody stołowe funkcjonalne – są to wody mineralizowane – które uzyskuje się, poprzez wzbogacanie wód źródlanych w składniki mineralne. Są to wody funkcjonalne, bo służą one celom profilaktyczno-zdrowotnym, podobnie jak naturalne wody mineralne wysokozmineralizowane. W procesie wzbogacania dodaje się do nich składniki mineralne, które są korzystne dla każdego człowieka i dlatego można je pić bez żadnych ograniczeń. Standardem jest to że posiadają one magnez i wapń, a nie posiadają większej ilości wodorowęglanów.
– wody lecznicze  – jest to specjalna kategoria wód posiadająca właściwości farmakodynamiczne. Spowodowane jest to przeważnie dużą zwartością niektórych składników mineralnych lub zwartością tzw. składników swoistych albo też odpowiednią ich proporcją. Wody lecznicze zawierają w większości ponad 4000 mg/l składników mineralnych, a nawet do 24000 w wodach typu Zuber. Ich działanie lecznicze potwierdzone jest długotrwałymi obserwacjami i badaniami klinicznymi. Mogą być one stosowane tylko według wskazań lekarskich.

Dodaj komentarz

Close Menu